aviodrome
Er op Uit

Lelystad: Aviodrome

Het was tijd om een van de musea die bij ons op het verlanglijstje stond te bezoeken: het Aviodrome in Lelystad. Voor ons is het prima aan te rijden en zo stonden we zondagochtend om half 11 al voor de deur. Persoonlijk had ik me nog niet verdiept in wat er allemaal te doen was, ja vliegtuigen duh, maar liet me voor de rest verrassen.

Regels Corona proof

Eerlijk is eerlijk Aviodrome heeft goed nagedacht hoe om te gaan met de problematiek rondom Corona. Het museum bestaat uit een binnen gedeelte en een stuk buiten. Ons werd direct bij binnenkomst gevraagd om een van de 2 kanten te kiezen. De looproute voor beide opties was ook eenrichtingsverkeer dus in de praktijk zou je bijna tegen niemand aan kunnen lopen.

Wij kozen om eerste binnen te wandelen want in de loop van de dag zou het buiten lekkerder worden wat weer betreft. Het was binnen ook aangenaam rustig en zo konden we waar we zin in hadden ook goed bekijken. Het binnen museum vertelt eigenlijk het verhaal van Leonardo Da Vinci die begon te denken aan vliegen tot en met de ruimtevaart en de toekomst met robots. Met deze zin doen ik natuurlijk de collectie veeeeeeeel te kort maar toch.

Zelf ben ik zeker geen echte vliegtuigen fan. Het kantoor waar ik werk ligt naast een landingsbaan van Schiphol, dus ik krijg mijn portie vliegtuig wel. Toch vond ik de collectie erg indrukwekkend en mooi uitgestald. Denk bijvoorbeeld aan het vliegtuig waar voor het eerst naar Nederlands Oost-Indië werd gevolgen in de begin jaren van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM).

Interactie kan beter

Kijken is leuk maar beleven en doen is natuurlijk nog veel leuker en hierin vond ik persoonlijk dat het Aviodrome in het binnen gedeelte wat te kort schoot. Ik kan me voorstellen dat als je met kids gaat die gek zijn van vliegtuigen en veel modellen kennen dat het niet nodig is om van alles te doen, maar voor Femm en Sam vond ik dit erg karig. Zou kunnen komen doordat de Corona maatregelen, in de grote hal waar je het museum naar binnengaat dit een klauter en glij gedeelte, helaas was dit helemaal gesloten. Toch was er een kleine vliegtuigsimulatie waar je in kon gaan en kon je op wat knopjes drukken her en der. Nogmaals, ik denk dat er veel meer interactiviteit mogelijk is.

Buiten gedeelte een groter succes

Tijd om naar buiten te gaan en hier was wel genoeg te doen! Simpel maar doeltreffend: het buitengedeelte bevind zich aan de start en landingsbaan van vliegveld Lelystad! Met een beetje geluk zie je dus wat vliegtuigjes starten en landen. Verder kun je lekker lang spelen in de grote speeltuin die buiten te vinden is. Bijvoorbeeld een mooi skelterparcours en een simulator waar je in kan. Tijdens ons bezoek alleen toegankelijk voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Dus helaas voor ons. Ook kun je eigen skills testen en ondervinden of je geschikt ben voor het leger. Dit door de stroombaan zelf af te werken.

In de speeltuin dronken we ook een kopje koffie en aten we een muffin. Was allemaal prima geregeld maar aardig aan de prijs. Wel jammer was dat de persoon achter de kassa geen idee had of er koemelk vrije opties waren qua snacks en zoetigheden. Een gemiste kans, maar dit maken we helaas regelmatig mee.

Buiten bevind zich nog een hangar waar je naar binnen kan, hier staan de vliegtuigen die het museum aan het opknappen is. Persoonlijk vond ik het stationsgebouw 1928 een erg leuk onderdeel van het museum. In de context van de Olympische Spelen van Amsterdam vond de gemeente Amsterdam dat het nodig was een kwalitatief gebouw neer te zetten met allure. Helaas werd het originele gebouw gebombardeerd in 1940 maar is fantastisch als replicagebouw neergezet. Leuk feitje: dit is het grootse replicagebouw van Nederland. Voor de kids was ook hier weer erg weinig te doen en verdween de interesse al redelijk snel.

Wij sloten de dag af met een bezoekje aan de Boeing 747 Jumbo, de naam zegt het al een indrukwekkend toestel. Dit toestel dat tot 2003 nog heeft gevlogen is ook de eyecatcher van het museum. Leuk om even een rondje in te lopen! Maar ook hier, een gemiste kans dat het niet mogelijk is op even in de cockpit te kijken.

Na Corona nogmaals naar het Aviodrome

Ja het Aviodrome is een erg leuk museum en Nee ze halen wat mij betreft echt niet het onderste uit de kan. Nogmaals dit kan deels door de Corona omstandigheden komen maar voor de kleinere kinderen vond ik dat er niet veel te doen was. Natuurlijk een speeltuin doet het altijd goed maar het lijkt mij dat er wel meer gedaan kan worden. Voor wat oudere kinderen die ook echt geïnteresseerd zijn in vliegtuigen is dit het allerbeste museum dat er is. Wij geven het museum over een paar jaar denk ik nog eens een kans, met wat oudere kinderen en hopelijk wat meer interactieve mogelijkheden.

Website:
https://www.aviodrome.nl

Prijs:
Volwassenen € 17,95
3 t/m 11 € 12,95
Kids tot 3 gratis

Openingstijden
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 10:00 – 17:00
Woensdag: 10:00 – 17:00
Donderdag: 10:00 – 17:00
Vrijdag: 10:00 – 17:00
Zaterdag: 10:00 – 17:00
Zondag: 10:00 – 17:00

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *