zwebad-schoonmaken-tips
Lifehacks

Lifehack: het zwembad schoonhouden

Heerlijk! Een zwembadje in de tuin waar de kids zich in vermaken en waar papa en mama stiekem ook regelmatig afkoelen. Een beetje vader zet natuurlijk wel een badje neer van allure. Ook hier staat een redelijk exemplaar waar voor +/- 5 uur water ingaat.

Maar hoe hou je dat water nou lekker schoon, zodat je de hele zomer kan genieten van het zwembad. (En moeders de vrouw niet gaat zeuren dat er teveel water wordt gebruikt). Lees deze tips en jou ontwikkeld jezelf tot een gewilde poolboy, wellicht alleen zonder super strak sixpack….

Tip 1: sluit een filterpomp aan

Wellicht stichting open deur, maar een goede pomp is echt een lifesaver! Voor rond de € 40,- heb je wel een filterpomp. Als je deze regelmatig aanzet scheelt dat onder aan de streep veel geld, je water blijft immers schoon en je hoeft dus niet iedere keer het water te vervangen. Nog een voordeel is dat je een filterpomp ook kan uitbreiden met een of meerdere solar matten. Deze zorgen ervoor dat het water wat je het zwembad weer inpomp wat warmer is en zo wordt het water direct een stuk warmer. Dit scheelt weer bibberende kinderen. 😊

Extra tip: zet op de stekker van de pomp een tijdschakelaar. Zo draait de pomp iedere dag een paar uurtjes zonder dat jij daar iedere keer de stekker in het stopcontact voor hoeft te steken om paar uur later weer de stekker te moeten verwijderen. Voor een goed resultaat draait de pomp ongeveer 6 uur per dag.

Tip 2: meten is weten

Investeer in een zwembad start kit. Hierin zitten onder andere een test setje om bijvoorbeeld de pH waarde en chloor waarde te meten. Dit doe je heel simpel door wat water in de test set te gieten om er daarna 2 tabletjes in te doen, even schudden en door de kleur indicatie weet jij precies wat de waardes zijn. Vuistregel waardes:

Alkaliteit (TA): tussen de 100 en 150 ppm
pH waarde: tussen de 7,0 en 7,4
Chloor: tussen de 1 en 2 ppm

Zijn de waardes niet in orde? Dan voeg je chemicaliën toe om de waardes te doen laten stijgen of te laten zakken. I know, het klink allemaal een beetje ver van je bed, maar de verkeerde waardes doen de levensduur van je zwembad echt verkorten of erger ze zorgen voor huidirritaties etc. Dus meten!

Tip 3: zelf schoonhouden

Weer voor de hand liggend misschien maar het is belangrijk om je water zelf schoon te houden. Natuurlijk de filterpomp is je beste vriend, maar die kan niet alles schoonhouden. Verwijder daarom blaadjes, vliegjes etc. met een oppervlakte netje. Sinds kort heb ik op Amazon voor nog geen € 15,- een bodemstofzuiger aangeschaft. Deze sluit je aan op de tuinslang en door de druk creëer je een zuigende functie. Perfect om vooral zand en andere vuiligheidjes van de bodem weg te zuigen. Dit is niet alleen goed om de boel schoon te houden maar kleine steentjes in het zand waar je op gaat staan kunnen door het doek heen drukken en kleine lekjes veroorzaken. Dus gooi ‘I want to break free’ maar op die speakers en stofzuigen dat zwembad.

Tip 4: voetenbadje voor het zwembad

Wederom simpel maar zeer doeltreffend. Zet een voetenbadje neer voor het zwembad. Het meeste zand zit onder de voeten en komt zonder voetenbadje binnen de kortste keren op de bodem van je zwembad terecht. Door het neerzetten van een opblaasbaar voetenbadje of desnoods een afwasteil voorkom je dit heel simpel.

Tip 5: zonnebrand is een grote vijand

Begrijp me niet verkeerd, het insmeren van je kids is super belangrijk. Echter als je weet dat ze binnen 10 minuten het zwembad weer uitgaan, wacht dan met het insmeren. De oliën in zonnebrand, make-up en bodylotion zorgen voor een vieze vette waas op het zwembad.

Ben je te laat? Gooi dan wat tennisballen in je zwembad, deze absorberen de vettigheden.

Tip 6: dek af, maak vast (bel u bank)

Belangrijk om te onthouden is dat als het zwembad even niet gebruikt gaat worden een afdekzeil een uitkomst is. Zo voorkom je dat je zwembad na een paar dagen regen en wind, omgetoverd wordt tot een blaadjes paradijs. Zorg ervoor dat je afdekzeil goed vast gemaakt wordt aan bijvoorbeeld aan de zijkant van je zwembad of anders met een paar haringen. Als je dit niet goed doet kan je afdekzeil weleens eindigen als vlieger.

Ik hoop dat je aan deze 6 tips wat hebt. Mij lukt het om het zwembad water maar 1 keer per zomer te vervangen en dat is als we terug komen van vakantie. Het scheelt echt iedere keer opnieuw een bad vullen en zeg nou zelf het is stiekem ook best leuk om een perfect ‘watertje’ te hebben voor de family!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Inderdaad belangrijk om een filterpomp te gebruiken, ook bij een klein zwembad. Wanneer je hier veel in zwemt kan deze snel erg vies worden. Bedankt voor het delen van de waardes, ik ga deze onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *