Museum 24 uur Le Mans
Op Reis

Frankrijk: Museum 24 uur Le Mans

Zelf ben ik al jarenlang groot autorace fan. Natuurlijk heeft het Max Verstappen virus de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat ik met een oranjebril voor de televisie zit. Echter in de jaren van Michael Schumacher volgde ik de autosport al op de voet. De 24 uur van Le Mans is met de GP van Monaco en de Indy 500 het neusje van de zalm qua autosport evenementen. Toen wij op vakantie in Frankrijk vlak langs het circuit kwamen twijfelde ik niet: hier moet ik Femm een eerste aanraking bieden met autosport!

De geur van olie en verbrand rubber

Zodra je door het wat slaperige stadje richting het circuit gaat en de eerste vangrails ziet, gaat het hartje sneller kloppen. Bij het binnenlopen ruik je onmiddellijk de geur van olie en zie je de lekbakjes staan onder de oude motoren in de gang. Voor € 9,50 per persoon kopen we een ticket en een audio tour van € 2,-. Kids tot 9 jaar zijn overigens gratis, en gratis daar houden we van.

Het eerste onderdeel van het museum is een soort hall of fame. Met o.a. het racepak van legende Jacky X. Femm vraagt zich af waar de auto’s zijn, want daar zouden we toch naar gaan kijken? Al snel volgt er een grote zaal met een van de grootse verzamelingen model autootjes. Dit maakt toch wel indruk op haar en ze kan niet wachten om verder te lopen.

We passeren heel veel historische auto’s waaronder de bekende groene Mazda waar Johnny Herbert de race in 1991 mee won. Ik raak enthousiast dat ik hier zo dichtbij sta, Femm vind vooral de kleur erg mooi. We lopen nog zo’n 30 minuten langs de raceauto’s en sluiten af met een foto op het podium van Le Mans en de grote beker die ieder jaar aan de winnaars wordt uitgereikt. Tijd om even wat te gaan eten.

Grand café?

Toen we binnenkwamen zagen we al een leuke hoek waar een bord grand cafe. Top, hier kunnen we even wat eten en drinken bestellen en daarna richting het circuit. Zodra we richting de hoek lopen vraag ik Femm waar ze zin in heeft. Het antwoord is weinig verrassend: patat. Ik adviseer haar toch een broodje te nemen of wellicht een bordje pasta. Bij het ingaan van het grand cafe komen we van een koude kermis thuis. Het is prachtig ingericht met oude motoren maar de horeca bestaat uit 2 machines waar je ‘pompstation’ broodjes kan halen en snelweg koffie vind. Hmmm, wellicht trekken ze het thema hier iets te ver door? Dit zorgt wat ons betreft wel voor minpunten.

Langs de baan paraderen

Voor € 1,50 extra bij het toegangskaartje mag je langs het circuit lopen. Of het echt nodig is dit te kopen denk ik niet, er werd namelijk nergens een kaartje gecontroleerd. Zodra je door de poorten loopt sta je langs de baan en kun je het hele rechtenstuk zien richting start en finish en de grote hoofdtribunes. Wij wandelen het hele rechterstuk af en gaan voor het gevoel even op de tribune zitten, Femm moet natuurlijk helemaal omhoog.

Opeens zien wij +/- 30 motoren de pit boxen uitrijden en dit kan maar 1 ding betekenen: er gaat geracet worden! Na een paar minuten blazen de motoren voor de eerste keer met volle snelheid langs en dit maakt een oorverdovend kabaal! Sam, die plaats heeft genomen in de draagzak is dol enthousiast door het geluid. Femm daarin tegen begint te schreeuwen dat het rot herrie is en dat ze snel weg wil. Poging om Femm enthousiast te krijgen voor autosport mislukt? Wellicht is het toch meer een mannending…

Een super mooie ervaring

Het museum van de 24 uur van Le Mans is zeker een aanrader als je in de buurt bent of een klein stukje van je route moet afwijken. Ook als niet racefanaat voel je de geschiedenis die hier hangt. Minpunt is toch wel dat er niet echt speciaal iets voor kids te vinden is, een racesimulator of iets dergelijks had het plaatje completer gemaakt. Verder ontbreekt er een horecagelegenheid en moet je net mazzel hebben dat er op het circuit geracet wordt.

Praktische info op een rijtje:

Website:
https://www.lemans-musee24h.com/

Prijs:
€ 9,50, kids tot 9 gratis

Openingstijden
Maandag: 10:00 – 19:00
Dinsdag: 10:00 – 19:00
Woensdag: 10:00 – 19:00
Donderdag: 10:00 – 19:00
Vrijdag: 10:00 – 19:00
Zaterdag: 10:00 – 19:00
Zondag: 10:00 – 19:00

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *