zuiderzeemuseum
Er op Uit

Enkhuizen: Zuiderzeemusuem

Ja I know! Ik moet me schamen dat ik 34 jaar tijd nog nooit in het Zuiderzeemuseum ben geweest. Als inwoner van West-Friesland is dit eigenlijk wel iets wat je minimaal 1 keer moet doen. Dus op naar Enkhuizen om daar ons onder te dompelen in de Nederlandse geschiedenis.

Waarschijnlijk kwam het door uit het blijven van veel toeristen door Corona, maar het eerste wat me opviel was de rust. Altijd lekker als je de tijd kan nemen om alles te bekijken zonder dat er andere mensen met camera’s zo groot dat ze eigenlijk apart een kaartje zouden moeten kopen voor je voeten lopen.

Zelf aan de slag: lettertjes vissen

Musea waar je alleen maar mag kijken, daar vinden de kids en papa niks aan. We willen altijd graag zelf aan de gang. In het nagebouwde vissersdorpje konden we aan de gang met schepnetjes waarmee we letters uit het water konden scheppen. De bedoeling was met de letters woorden vormen die te maken hadden met visserij. Ok true, niet heel spectaculair maar Femm vond het erg leuk om te doen. En Sam? Die vond het teruggooien van de letters met een plons vooral fantastisch.

Daarna was het tijd om verder te lopen in het vissersdorpje met als hoogtepunt: vers gerookte zalm eten. Femm is niet de alle makkelijkste eter maar een stuk vlees of vis gaat er vaak wel in. Echter het tempo waarin ze de moot zalm op at, deed zelfs de grote getalen aangestormde meeuwen verbazen. Buikjes vol en dus tijd om door te lopen in het Zuiderzeemuseum.

Ouderwetse spelletjes spelen

Na het stuk over visserij kwamen we in het gedeelte waar een ander oud dorpje was nagebouwd. Het is hier mogelijk om bijvoorbeeld de was te doen op de ouderwetse handmatige manier en in een grote wasserij te kijken die wordt aangedreven door een stoommachine. Indrukwekkend om een dergelijk groot mechanisme werkzaam te zien. Daarna was het tijd om spelletjes te spelen. Op een kleine pleintje was een oude kegelbaan te vinden, lagen er hoepels en nog veel meer kleine leuke spelletjes waar de grootouders vroeger mee hebben gespeeld.

Even lekker shoppen

Na het spelen van de spelletjes was het tijd om de winkelstraat in te duiken. Hier godzijdank geen Primark of H&M maar leuke ouderwetse winkeltjes. In de winkeltjes is het ook echt mogelijk om wat te kopen. In het oude bakkerijtje haalden wij een ambachtelijk gebakken krentenbol en in de apotheek namen we een kijkje bij alle gapers. Hoogtepunt was de snoepwinkel waar allerlei snoepjes van vroeger te koop zijn. We deden ons te goed aan lekker boterballen, stroop soldaatjes en kaneel kussentje.

Louter positieve ervaringen?

Nee ik vond dat er ook zeker wat minpunten waren. Met name dat er heel weinig vrijwilligers rondliepen in het museum. Normaal lopen die rond en kledendracht en voeren ze ambachten uit van vroeger. Door Corona en het feit dat er veel vrijwilligers in de risicogroep vallen is het natuurlijk heel logisch dat dit ontbrak maar toch doet het wel afbreuk aan de sfeer.

Daarnaast vond ik dat er nog heel wat aan de horeca verbeterd kan worden. Voor kids was de keuze erg beperkt en val je al terug op een bordje patat met kipnuggets (die overigens wel erg lekker waren). Ook waren er weinig koemelkvrije opties en toen we hierom vroegen reageerde het personeel wat schaapachtig. Voor volwassen was de keuze ook zeker niet reuze en waren de vers gemaakte broodjes saai en smakeloos.

Een geslaagde dag in de geschiedenis

Ik kan eindelijk een vinkje zetten achter een bezoek aan het Zuiderzeemuseum. Het was een erg leuke dag en vooral het interactieve maakt musea als deze voor ons een bezoekje waard. Jammer dat door de Corona omstandigheden er weinig vrijwilligers waren. Maar zoals elk nadeel zijn voordeel heeft, het was er verrassend rustig. Hier komen we zeker nog een keer terug.

Website:
https://www.zuiderzeemuseum.nl/

Prijs:
Volwassenen € 17.-
4 t/m 12 € 11,-
Kids tot t/m 3 gratis

Openingstijden
Maandag: 10:00 – 17:00
Dinsdag: 10:00 – 17:00
Woensdag: 10:00 – 17:00
Donderdag: 10:00 – 17:00
Vrijdag: 10:00 – 17:00
Zaterdag: 10:00 – 17:00
Zondag: 10:00 – 17:00

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *